Kıyamet sonrası şehir kurma ve toplum yönetim oyunu olan Frostpunk 2, ilk oyunla arasına mesafe koyan yeni oynanış mekanikleriyle bugün erken erişim olarak yayımlandı. İlk oyunu severek oynayan biri olarak oyun yapısındaki büyük değişimi merak ediyordum. 10 saati bulan bu ilk deneyimimde oyunun beni oldukça tatmin ettiğini söyleyebilirim. Eğer serinin hayranıysanız bu oyunu da seveceğinize eminim ve eğer seriyle ilk karşılaşmanızsa Frostpunk 2; derin, sürükleyici ve eğlenceli bir oyun olarak sizi memnun edecek.
- Frostpunk 2, PC platformunda incelendi.
- Frostpunk 2 rehber arşivimize buradan göz atabilirsiniz.
Eski CD Projekt ve Metropolis Software geliştiricileri tarafından kurulan; This War of Mine, The Alters, Indika, The Thaumaturge ve The Invincible gibi yapımlara imza atan Polonyalı video oyun stüdyosu 11 Bit Studios tarafından geliştirilen Frostpunk 2 bugün PlayStation 5, macOS, Xbox X ve S Serisi, Microsoft Windows, Klasik Mac OS platformlarına erken erişim olarak geldi. Oyun 20 Eylül’de ise standart sürüme sahip oyunculara açılacak.
İlk oyunun üzerinden geçen altı yılda geliştirici ekip radikal bir karar alarak oyunun temel oynanış mekaniklerinde büyük bir değişime gitti. Bu karar muhtemelen zordu ancak ortaya çıkan sonuç oldukça etkileyici. Gelin şimdi seriyi bir adım daha ileriye taşıyacak oyunun tüm detaylarına göz atalım.
30 yıl sonra devam eden hikaye
Frostpunk 2 hikayesi ilk oyundan kopuk olarak ilerlemiyor. Yeni Londra’nın mirasını alarak devam ediyoruz. Aradan 30 yıl geçti. 1887 yılında buz tutan dünyadan kurtulan insanlarla yeni bir hikaye yazıyoruz.
1887 yılında medeniyet tarih oldu. Yıkılmanın eşiğindeki İngiliz İmparatorluğu, tahliye edilenlerin yaşadığı şehirleri desteklemek amacıyla jeneratörleri inşa etti; bunlar dünyanın son şehirleri olacaktı. Ancak Donmuş Topraklar’da hayatta kalmaya çalışanlar farklı insanlara dönüştü. Bu dönüşümü oyunda bire bir yaşıyoruz. Farklı topluluklar ve sonradan farklılaşan topluluklarla ortak bir paydada yaşamaya başlıyoruz.
Hikayemizde ilk oyundaki kömür kaynaklarının yönetiminden başlıyor ve petrolün bulunmasıyla şekilleniyor. Hikayede seçimler yapabiliyoruz, çeşitli toplumlar arasında kritik kararlar alabiliyoruz. Oyun mekanikleri ilk oyuna göre çok çeşitlenmiş durumda. Hikayede çizgisellik olsa da seçimlerinizle şekillenen bir topluma yönetici oluyoruz.
Frostpunk 2 Yönetmeni Jakub Stokalski, yeni oyunun gelişimine ilişkin şunları söylemişti:
“Asıl hedefimiz basit bir devam oyunundan fazlasını yapmak. Oyuncuların beklentileri arasında seçimlerin yön verdiği geniş bir evren, toplumu ve şehri uygun gördükleri biçimde şekillendirme özgürlüğü ve sonuçların meyvelerini toplama imkânı”
10 saatlik bu ilk deneyimimde hikaye modunda ilerlemeye çalıştım. Hikayede beş bölüm bulunuyor. Üçüncü bölümün başlarında lansman gününe de yetiştirmek için incelemeyi hazırladım. Ancak Oyun Günlüğü dergimizin 22. sayısına kadar tüm hikaye tamamlanmış olurum. Hikayeyi önemsiyorum. Çünkü oyun mekanikleri hikaye ile birlikte daha iyi kavranıyor. Ve bu oyunda da tavsiyem önce hikayeden başlamanız.
Gerçekten de sözünü ettiği değişim oyunun tüm noktalarında bizi karşılıyor. İlk oyunda tek tek binalarla yollarla ilgileniyorduk. Belki bu mekanikleri daha çok sevenleriniz olacaktır ama Frostpunk 2, daha çok toplumsal yönetim ve hayatta kalmaya odaklanan bir oyun olmuş. Bu yüzden de değişim ister istemez kaçınılmaz. İşte yeni oyunumuzdaki temel mekanikler:
Frostpunk 2 mekanikleri
Topluluklar ve konsey
İlk oyunda hayatta kalan insanların kaderini belirlerken, bu yeni oyunda toplulukların çizdiği kaderleri idare etmeye ve yönetmeye çalışıyoruz. Yeni oyunumuzda tam altı farklı topluluk yer alıyor. (Benim keşfedebildiklerim) Her topluluk farklı bir dünya görüşüne sahip. Topluluklar arasında ayrışan ve ortak noktalarda var. Konsey kurunca her birinden ayrı ayrı destek isteyebiliyoruz ancak bazı tavizler de vermemiz gerekiyor. Çünkü onların da kurtuluş için farklı reçeteleri var. Aslında oyunda her topluluğun ve bir de sizin kurtuluş reçeteniz var. Siz bir yönetici olarak toplulukları idare etmeyi bileceksiniz.
Konsey önemli ve güzel bir mekanik olmuş. Burada hayatta kalma, şehir, toplum ve hüküm alanlarında farklı farklı kanunları geçirebiliyoruz. Hüküm kısmı ise ilginç. Bir yönetici olarak eğer başarabilirsek otoriter bir yönetim bile uygulayabiliriz. Elbette hepsini olmasa da bazı toplulukları ikna etmemiz gerekiyor. Yabancıların koloniye katılımı, salgın önlemleri (karantina, bulaşıcı rozeti… ) ve yeni iş modelleri gibi onlarca kanun var. Her oyunda farklı bir yol çizebileceğiz onlarca seçenek.
Oyun zorluğu Vatandaş ile başlıyor. Ben buradan başladım ve tavsiye ederim. Bu seviyede konseydeki toplulukları da ikna etmek açıkçası kolay oluyor. 🙂 Yani ikna olması için başka bir yasa dayatıyor ama o yasa da benim işime yarıyor. O yüzden onları idare etmesi bu seviyede oldukça kolay. Hikayeyi tamamlayıp bir de iki basamak zor oyunda oynamayı planlıyorum.
Şehirler, koloniler ve bölgeler
Oyunun devasa bir haritası var. İlk oyuna göre oldukça geniş haritalar yer alıyor. Eğer hikaye modunu oynamazsanız normal serbest oyun modunda da yedi farklı bölge ve haritada faklı kaynak başlangıçlarıyla oyun kurabilirsiniz. Hikaye modunda Yeni Londra ile başlıyoruz ve yeni şehirlerle, kolonilerle kontrol bölgemizi büyütüyoruz. Başlangıçtaki bölgeler bu bölge değil.
Oyunda aşağıda kaynaklar ve ekonomi kısmında anlatacağım bölümde de yer alacak bölgelerden kısaca bahsetmek istiyorum. Bölgelere geçmeden Ayaz Fethi olayından da bahsetmek gerekiyor. Dünyamız yoğun kar yağışından dolayı kullanılamaz/işlenilemez durumda. Bunun içinde önce Ayaz Fethi ile arazileri karlardan temizlememiz gerekiyor.
Oyun haritasındaki her bölge altıgenden oluşuyor. Örneğin konut bölgesi kuracaksanız 6 altıgenden oluşan bir bölge oluşturmanız gerekiyor. Konutları jeneratöre veya ısı kaynaklarına yakın dilediğiniz gibi yapabilirsiniz. Bölgeler bu şekilde Gıda, Çıkarma, Sanayi ve Lojistik olarak çeşitleniyor. Gelin şimdi ne işe yaradıklarına ve mevcut kaynaklara bakalım.
Kaynaklar ve ekonomi yönetimi
Frostpunk 2’de petrol artık enerji kaynağımız olsa da oyun başında kömür rezervlerini değerlendirmemiz gerekiyor. Sığ Kömür Damarı’na Çıkarma Bölgeleri kuruyoruz. Her bölgede rezervler bulunuyor. Eğer oradaki rezerv biterse yıkmanız veya yeni teknolojilerle eğer toprakta verimliyse derinlere inerek rezerv miktarını artıyoruz. Baştan alalım.
Konut Bölgesi: Nüfusun artması gerekiyor. Yeni kaynaklara yeni iş gücü gerekiyor.
Gıda Bölgesi: Bu bölgeyi verimli topraklara kurmanız gerekiyor. Haritada rahatça bu alanları görebilirsiniz. Tek bir verimli toprağa tek bir bölge olarak düşünmeyin. Bir kaç tane yanında verimli toprak bulunabilir. Siz bölgenizi bu alanları da dahil ederek genişletebilirsiniz.
Çıkarma Bölgesi: Kömür, petrol, donuk orman bölgelerine çıkarma bölgesi oluşturabilirsiniz. Yine altı altıgenden oluşacak şekilde. Sığ topraklarda bulunan kaynaklar arasında derin kaynaklar da mevcut. Buralarda çok daha fazla rezerv var.
Sanayi Bölgesi: Oyunda kaynak yönetimi az da olsa var. Bir ekonomi simülasyonu değil ancak sanayi bölgesinde iki ürün üretebiliyoruz. Bunu da dilediğimiz gibi seçiyoruz. Ön üretimli malzemeler ve mallar üretebileceğimiz kaynaklar oluyor. Tavsiyem malları üretmeniz. Ön üretim malzemelerini keşiflerden büyük oranda toplayabiliyoruz.
Lojistik Bölgesi: Yeni Londra’da haritanın üç farklı köşesinde yer alan Öncü Lojistik Bölgelerinin hemen yanına Lojistik Bölgeleri kurabiliyoruz. Buralardan Donmuş Topraklar Ekibi’nin sayısını arıtabiliyoruz. Bu ekipler çok önemli, ihmal etmemek gerekiyor.
Uzun uzadıya size rehber gibi tüm oyunu anlatmak istemiyorum. Bunun için rehberlerimiz olacak ancak bu detaylar yeni oyundaki öne çıkan mekanikler.
Ekonomi kısmından da kısaca bahsetmek istiyorum. Artık oyunda büyük bir kenti yönettiğimiz için nüfusta binlerle hesaplanıyor. Ancak burada öyle bir mekanik kurulmuş ki çok gerçekçi duruyor. Nüfus sayımı ile değerlendirebileceğimiz iş gücü ortaya çıkıyor. Yine yeni kolonilere nüfusu göç ettirebiliyoruz.
Oyunun bu mekanikleri yönetim oyunu sevenler için çok tatmin edici. Oyunda para birimi ise Isıpulu (hurda). Konut bölgelerinden gelen bir değer olarak yatırımlarda harcıyoruz. Bazı toplulukları ikna için kullanıyoruz. 🙂
Elbette çekirdekleri unutmadım. Yeni teknolojileri araştırmak veya jeneratörü geliştirmek için önemli. Son olarak bu bölgelere her kademe de bir binanın yerleştirilebildiğini de belirtmem gerekiyor. Mesela konut alanına hastane, gözcü kulesi veya yosun arıtım kulesi (kirli havayı dışarı atar) kurabiliyoruz.
Bu kısımda da alanlar sınırlı şehrin ihtiyaçlarına göre karar sizin.
Fikir ağacı ile topluluk yönetimi
Araştırma Merkezi kurulduktan sonra fikir ağacı ortaya çıkıyor. Isıtma, kaynaklar, donmuş topraklar, şehir, toplum ve merkezler olmak üzere altı bölümden oluşuyor. Her birinin içinde bir ağaç ve onların da için de topluluk görüşlerine göre değişen fikirler yer alıyor.
Kaynaklar kısmında Kereste Fabrikası araştırma yapabiliriz. Buna tıkladığımızda ise dört farklı topluluğun ayrıştığını görüyoruz. Seyyahlar ve Donmuş Topraklar’ın Sakinleri, Ham Kereste Fabrikası fikrine sahipken, Yılmazlar ve Yeni Londralılar Mekanik Kereste Fabrikası fikrinin kabul edilmesini istiyor.
Toplulukları yönetmek zordur. Her birinin ayrı bir derdi var. Eğer istekleri üst üste reddedilirse radikalleşirler ve daha sonra da çatışmalar, protestolar ortaya çıkar. Muhafızların sayısını artıran Gözcü kulelerini ihmal etmeden yolumuza devam etmemiz gerekiyor. Bazen sopa göstermek de gerekiyor. Eğer vatandaş seviyesinde oynuyorsanız hiç sopaya gerek kalmıyor, diplomasi ile çözülüyor.
Şehrin görüşü mekaniğinde de kısaca belirtmem gerekiyor. Teknoloji, Ekonomi ve Toplum olarak üç temel görüşü görüyoruz. Pasif bir özellik gibi görünse de Frostpunk 2’ye derinlik katan bir mekaniktir. Her yaptığınız hamle buraya işleniyor.
Şehir iradesi ve gerilim mekaniği
Frostpunk 2 şehir yönetiminde benzersiz birçok mekaniğe sahip. Verdiğiniz her karar şehri başka bir noktaya taşıyor. Anlık gelişen olaylara verdiğiniz tepki sizi başka bir noktaya getiriyor. Şehirde Açlık, Hastalık, Soğukluk, Sefalet ve Suç olarak beşe bölünen ihtiyaçlar bölmesi yer alıyor. Burası ise ilk oyundaki kadar zorlamasa da halkınızın nelere ihtiyaç duyduğunuzu daha iyi anlamanıza yardımcı oluyor.
Gerilim mekaniği ise kanunlar ve üstte saydığım ihtiyaçlar oranında şekilleniyor. Eğer gerilim yükselirse topluluklardaki hareketlenme artacaktır.
Görevler ve açık dünya
Hikaye modunun yanında serbest oyunda da oyun ekranın sağında görevler bulunuyor. Görev sisteminin gayet açık olduğunu söylemeliyim. Görevlerle yeni mekaniklerin öğretilmesi ve bunların da tadında bırakılması önemli.
Donmuş Topraklar Ekibi oyunun açık dünyasını keşfetmemiz için önemli. Onlar sayesinde yeni koloniler, kaynak bölgeleri (Sürekli bize kaynak aktaran bölgeler) kendine özel hikayeleri olan bölgelerin keşfinde yardımcı oluyor. Ve gelelim yollara. Keşfettiğiniz topraklara gerektiğinde istediğiniz gibi yollar inşa edebiliyorsunuz. Şehir haritasında yollar otomatik oluşurken burada bize bırakılmış. Bu arada şehir haritasındaki yollarda oyunun genel konseptini değerlendirdiğimizde gerçekten hoş duruyor.
Grafik, animasyon ve ses kalitesi
Altı yıl önce 2018’de çıkan Frostpunk, bizi grafikleriyle de büyülemişti. Karların ve fırtınaların ekranı kaplaması, binalardaki detaylar harita oldukça hoştu. Yeni nesil bir oyun olan Frostpunk 2 ise devam oyunu olarak üzerine inşa ettiği yeni sistemi grafik kalitesiyle de bir üst noktaya taşıyor. Ak Ayaz ile harita atmosferinde yaşananlar beni heyecanlandırmıştı. Çok fazla detay yok gibi görünse de animasyonlar da tatmin ediciydi. Müzik konusunda 11 bit studios’un diğer oyunları gibi Frostpunk 2’de çok başarılı. Deluxe sürüme sahip olanlar dijital sanat kitabı ve oyun müziklerinin de tadını çıkarabilecek.
Optimizasyon sorunları günümüzde rutinleşti ancak basınla paylaşılan bu erken sürümde herhangi bir teknik sorunla karşılaşmadım.
Değerlendirme
Frostpunk 2 iyi bir oyun. Ancak ilk oyunu unutturacak bir yapım değil. Devam oyunu olarak hikayeyi düşünebiliriz ama mekanik ve oynanış anlamda çok farklı bir şey vadediyor. Başarılı ancak bu bütün oyuncuları tatmin etmeyecek. Amaçta zaten bütün oyuncuların hayran kalacağı bir iş olmamalı. Kendi tarzını yansıtan derinliği olan, sürükleyici ve eğlenceli bir yapım olması önemli. Ve Frostpunk 2 bunu başarıyor.
Türkçe dil desteği ve 21 dolarlık (710 lira civarı) makul fiyatıyla oyun hakkını veriyor. Türkçe dil desteği çok önemli. Eğer yabancı diliniz belli bir seviyenin altındaysa oyunu anlamak ve karar vermek imkansız olacaktı. Bu yüzden 11 bit studios’a ayrıca teşekkür ederiz.
Frostpunk efsane yapımlardan biri olarak oyun tarihinde yerini aldı. Frostpunk 2 ise bence uzun yıllar konuşacağımız, eğlenceli zamanlar geçireceğimiz bir yapım olarak var olacak.
Oyun incelemeleri için temel kriterlerimizi merak ediyorsanız,
İnceleme ve etik politikamıza göz atabilirsiniz.
Bu inceleme ilk 10 saatlik deneyimlerimi yansıtıyor. Yeni sürümü çok yakında güncellenecek ve 22. sayımızda da yer alacaktır.