0

Günümüzde popüler oyun serileri ve oyun konsolları ile tanınan Nintendo’nun kökenleri 19. yy’a kadar dayanmakta. Japon merkezli çok uluslu oyun ve elektronik olan bu şirket 23 Eylül 1889 tarihinde hanafuda oyun kartları üretici olarak kurulmuş olup daha sonraları oyuncak ve video oyunu sektörlerine geçiş yaptı. Günümüz oyun sektörünün devlerinden biri olan Nintendo; Legend of Zelda, Mario ve Pokemon gibi birçok dünyaca çok satan ve tanınan video oyun serilerine sahiptir. Şirketin merkezi Kyoto’da yer almakta.

Nintendo’da erken zamanlar

Nintendo, 1889 yılında Fusajiro Yamauchi tarafından oyun kartları üretici olarak kuruldu. Şirket daha sonra Yamauchi’nin damadına ondan da torunu Hiroshi Yamauchi’ye geçti.

Hiroshi, geleneksel yapıda ilerlemektense batıya açıldı. İlk olarak The Walt Disney Company ile anlaştı. Bu antlaşmadan Nintendo kârlı olarak ayrıldı.

İlerleyen zamanlarda Hiroshi, ABD merkezli oyun kartları üreticisi United States Playing Card Company’e yaptığı ziyaret sonrası oyun kartı işletmenin sınırlı potansiyeli olduğunu fark etti. Böylelikle Nintendo yeni atılımlara geçti.

Nintendo ile yeni girişimler

Hiroshi 1963 yılında şirketin adını Nintendo Playing Card Co. Ltd.’den günümüz adı Nintendo Co. Ltd. olarak değiştirdi. Şirket, 1963 ve 1968 yılları arasında başka dallara yöneldi. Bu yıllarda taksicilik, işportacılık, otel işletmeciliği, TV, yemek hizmetleri, genelev işletmeciliği de dahil olmak üzere farklı sektörlere girilmiş ise istenilen başarı sağlanılmadı. 1966 yılında Nintendo’da teknisyen olarak çalışan Gunpei Yokoi’nin boş zamanlarda kendini eğlendirmek için yaptığı oyuncaklarıyla oynarken, teftişe gelen Hiroshi tarafından fark edildi. Teknisyenin kendi için yaptığı oyuncakların Hiroshi’nin ilgisini çekmesi üzerine Nintendo 1966 yılında günümüzde hala klonlarını bulabileceğiniz Ultra Hand ile oyuncak sektörüne girdi. Burada birtakım başarılar sağlansa da Nintendo, dişli rakipleri Bandai ve Tomy gibi büyük firmaların gölgesinde kaldı. İlerleyen zamanlarda Nintendo oyuncak sektöründen çekilerek video oyun sektörüne giriş yaptı.

Video oyun sektöründe büyüme

Nintendo, ilk konsol denemesini 1977 yılında Color TV – Game ile yaptı. Bu deneme şirkete maddi başarı sağladı. İlerleyen zamanlarda AR – GE departmanının başında bulunan Gunpei Yokoi bir tren gezisi sırasında bir iş adamının sıkıntıdan hesap makinesiyle uğraştığını gördü.

Yokoi buradan ilham alarak 1980 yılında Nintendo çatısı altında Game & Watch taşınabilir konsolunu üretti. Nintendo buradan oldukça büyük bir başarı sağladı.

1981 yılında Shigeru Miyamoto tarafından tasarlana Donkey Kong oyununun piyasaya sürülmesi Nintendo’nun maddi geliri büyük ölçüde değiştirdi.

Oyunun başarısı ve birçok lisanslama fırsatı Nintendo’yu kârda büyük bir destek sağladı ve buna ek olarak aynı zamanda daha sonradan Japonya’da Jumpman olarak bilinen şirketin maskotu Mario’nun erken yinelenmesini tanıttı.

Nintendo, 1983 yılında Japonya’da Family Computer (Famicom) konsolunu çıkardı. Konsolu yurt dışına çıkarmak isteyen Nintendo, özellikle Atari firmasının yaptığı hatalardan dolayı ev konsollarına duyulan ön yargıyı kırmak için konsolu bir ‘’eğlence sistemi’’ olarak tanıttı ve yurt dışında adını Nintendo Entertaiment System (NES) olarak pazarladı. Nintendo buradan önemli geri dönüşler aldı. Pek çok kişiye göre NES ev konsolların piyasasını kurtaran konsol oldu.

1990’da Famicom’un yerini Super Famicom’a bıraktı. 16 bit işlemcisine dayanan Super Famicom, orijinal 8 bit Famicom’a göre grafik, ses ve oyun hızında önemli ölçüde üstün donanım özelliklerine sahipti. Nintendo bu tarihlerde aynı zamanda Sony ile Nintendo PlayStation projesinde ortak olarak çalışıyordu. Ancak sebebinin yüksek ihtimalle Nintendo’nun Sony’ye güvenmemesi olduğundan bu ortaklık bozuldu. Sony ise projeye tek başına devam etti adından ‘Nintendo’ takısını kaldırdığı PlayStation’ı piyasaya sürdü.

Bu tarihlerde Nintendo donanım olarak rakiplerinden oldukça üstün olan Nintendo 64’ü piyasaya sürdü. Ancak Sony’nin PlayStation’ı Sega dahil tüm rakiplerini geride bırakınca Nintendo bu konsoldan istediği başarıyı alamadı

. İlerleyen tarihlerde Nintendo Game Boy’u piyasaya sürerek başarı etse de daha sonradan piyasaya sürdüğü GameCube ile istediği Pazar payına sahip olamadı.

Nintendo ile değişim

2002 yılında 1949 yılından beri şirketin başında olan Hiroshi, koltuğunu Yamauchi ailesinden olmayıp ilk Nintendo CEO’su olan Satura Iwata’ya bıraktı. Iwata yaptığı bir açıklamada ‘’rakiplerin teknolojisinin çok geliştiğini, Nintendo’nun artık onlarla yarışamayacağını bu yüzden Nintendo artık ailecek oynan ‘eğlence’ odaklı oyunlar ve konsollar geliştireceğini’ belirtti. Bu açıklamanın ilk meyvesi 2004 yılında çıkan Nintendo DS oldu. DS, bir ekran kalemine veya parmak dokunuşuna yanıt verem dokunmatik ekran özelliklerine sahip çift ekranlı taşınabilen bir konsoldu. Nintendogs ve Mario Kart DS gibi oyunlar sayesinde DS başarılı satışlar elde etti. Bu konsol Nintendo’ya tekrardan başarı sağlarken izledikleri yol daha sonraları Apple gibi firmalara ilham kaynağı oldu. Aynı yıl şirket Nintendo Wi – Fi Connection adlı çevrimiçi çok oyunculu oyun hizmetini sundu. Nintendo, 2006 yılında DS Lite’tı tanıttı. Aynı yılın ortasında Nintendo, Wii adlı yeni konsolunu piyasaya sürdü. Wii Remote kumandasına sahip Wii, bazıları gündelik ve fitness oyunları olan tamamen yeni pazar segmentlerini hedefleyen birkaç yeni oyun serisine ilham verdi. Dünyaca 100 Milyon adet satan Wii, dünyaca en çok satılan yedinci oyun konsoludur. Bu konsol sayesinde Nintendo, 64 ve GameCube zamanı kaybettiği Pazar payını tekrar kazandı. 1 Mayıs 2007 tarihinde şirket, Bandai Namco’ya ait olan Monolith Soft’un %80’ini satın aldı.

2010 sonrası

2011 yılında Nintendo, camsız stereoskopik 3D ekrana dayanan Nintendo 3DS’i piyasaya sürdü. Şubat 2012’de Nintendo, yazılım teknolojilerinde uzmanlaşmış, Fransa merkezli araştırma ve geliştirme şirketi Mobiclip’i satın aldı ve adını Nintendo European Research & Development olarak değiştirdi. 2012 yılının son çeyreğinde Nintendo, Wii’nin halefi Wii U konsolunu piyasa sürdü. İlk sekizinci konsol olmasına rağmen beklenenden daha yavaş sattı. Nintendo’nun zararından oluşan yükün çalışanlara yüklenmemesi için Nintendo CEO’su olan Iwata ve bazı yöneticiler maaşlarını yarı yarıya azalttı. Satışlar Eylül 2013’te toparlandı.

11 Temmuz 2015 tarihinde şirketin başkanı Satura Iwata safra yolu kanserinden dolayı öldü. Genyo Takeda ve Shigeru Miyamato 16 Eylül 2015 tarihine kadar Iwata’nın halefi olarak Tatsumi Kimishima atanana kadar vekillik yaptılar.

3 Mart 2017 tarihinde Nintendo Switch piyasaya sürüldü. Switch, farklı tuşlara sahip olmasına rağmen iki kişinin aynı anda oynayabilmesini sağlayan kumandaları (Joy – Con) ve Wii U’dan farklı olarak her yerde taşınabilmesiyle dikkat çekiyordu. Switch 2022 yılında PS5’ten daha fazla satış elde etti

Nintendo’da bazı popüler oyun serileri

Mario

‘Mario’ takısını kullanan farklı pek çok seri olmasına rağmen ana alt seri Mushroom Kingdom’ın kurgusal dünyasındaki maceraları takip ettiğimiz, oynanış olarak Mario’nun zıplamasından oluşan seviyeleri geçtiğimiz bir seridir. Mario’yu ilk olarak 1981 yılında Donky Kong’da ve bazı Game & Watch serilerin birkaç oyununda görmüş olsak da serinin ilk oyunu Mario Bros. 1983 yılında piyasaya sürüldü.

Yaratıcısı, Japon tasarımcısı olan Shigeru Miyamato olan bu medya franchise’ın ana odağı oyunlar olmakla beraber; TV dizileri, çizgi romanları, 1993 yapımı uzun metrajlı filmi, 2023 yılında çıkması beklenen animasyon filmi ve tema parkı cazibe merkezleri dahil olmak üzere diğer medya türlerini de kapsayacak şekilde genişlemiştir. Mario oyunları; Nintendo, Hudson Soft ve AlphaDream dahil olmak üzere çeşitli geliştiriciler tarafından üçüncü nesilden itibaren Nintendo’nun çeşitli konsollarına geliştirildi.

Mario serisi dünyaca başarı sağlamış en ünlü serilerden biri olarak kabul edilir. Oyunlarının çoğu, Super Mario alt serisi de dahil olmak üzere, şimdiye kadar yapılmış en iyi video oyunları olarak kabul edilir. Yalnızca Super Mario oyunları için 776 Milyondan fazla kopya satılmıştır.

Pokemon

Pokemon, Game Freak ve Creatures tarafından geliştirilip Nintendo tarafından yayınlanan bir video oyun serisidir. İlk olarak 1996 yılında Japonya’da Game Boy için piyasaya sürülmüş olup daha sonraları her Nintendo konsollarına çıkış yapmıştır. İçerisinde; Macera, Artırılmış Gerçeklik, Dövüş, Bulmaca, Rol Yapma, Strateji türlerini içeren bu seri 2016 yılında 200 Milyonu ana seri olmak üzere 279 Milyon adet satış yapmıştır. Mario ve Tetris’ten sonra en çok satan üçüncü video oyun serisidir. Maskotu, bizim için farklı bir anlamı olan, Pikachu’dur.

23 Nisan 1998 yılında Game Freak, Creatures ve Nintendo’nun, Pokemon IP’sinin yönetimi için, ortak girişimi olarak The Pokemon Company kurulmuştur. Ürünleri arasında video oyun yazılımı, kart oyunu, manga, anime serisi, filmler, ev eğlence ürünleri, mal ve diğer girişimler bulunmaktadır. Şirketin merkezi Tokyo’da bulunmakta.

The Legend of Zelda

Shigeru Miyamato ve Takashi Tezuka tarafından tasarlanan bu oyun serisi ilk olarak Japonya’da Famicom sisteminin tanıtım ürünlerinden biri olarak piyasaya sürülmüştür. Zindanlarda düşmanları yenerek ve bulmacaları çözerek ilerlediğimiz bu oyunlarda Hyrule adlı kurgusal bir evrende kuşbakışı olarak gördüğümüz karakterimiz Link ile Perensen Zelda’ı ana düşmanımız Ganon’dan kurtarmaya çalışıyoruz.

2011 yılında Super Mario Bros. oyununda olduğu gibi yirmi beşinci yılı kutlanmıştır. Nintendo 3DS konsoluna sahip olanlar için Ocean of Time sürümünün oyun müziklerini hediye etti. Super Mario 3D Land oyununda ilk defa Legend of Zelda oyunu anımsatan bölüm eklenmiştir.


Nintendo haberleri

Nintendo

Günümüzde popüler oyun serileri ve oyun konsolları ile tanınan Nintendo’nun kökenleri 19. yy’a kadar dayanmakta.

Yeni Nintendo Switch eylül ayında geliyor

Nintendo’nun uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni Switch’inin temmuz ayında montajına başlanacağı ve eylül ayında piyasaya sürüleceği iddia ediliyor.


Tayga Kaan GÜMÜŞ
Oyun Günlüğü Yazarı - 2022 yılından beri Oyun Günlüğü için yazılar yazmakta. Teknoloji, oyun, edebiyat, felsefe gibi konularla ilgilenmekte.
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments