Redfall - İnceleme I Oyun Günlüğü
İncelemeOG

Redfall

0

Redfall, Arkane Austin tarafından geliştirilen ve Bethesda Softworks tarafından yayınlanan bir FPS, aksiyon ve rol yapma oyunu olarak karşımıza çıkıyor. E3 2021’de duyurulan oyun, olumlu yönlerinden çok olumsuz yönleriyle daha fazla konuşuluyor. FPS düşüşleri, grafik sorunları ve bir sürü hata bulunuyor! Hadi gelin, Redfall’a detaylı bir bakış yapalım.

Redfall

Aslında bakarsak, Arkane Austin tecrübesiz bir firma değil. Arkane Austin, Dishonored, Deathloop ve Prey gibi birçok başarılı oyunun altına imzasını atmış bir stüdyo olarak biliniyor. Yani Arkane Austin, bu tür oyunları başarılı bir şekilde geliştirebilecek yeteneklere sahip bir firma. Bununla birlikte, Redfall, Arkane Austin’in geçmişinde küçük bir leke olarak kalabileceğini söyleyebilirim. Önceki yorumumda çok olumsuz bir şekilde bahsetmiş olsam da, oyunun silah kullanımı oldukça keyifli.

Aşırı klişe bir hikaye

Hikayemiz şöyle başlıyor: Bir genç kızın kanının bütün hastalıkları tedavi edebileceği ve hatta ölümsüzlük getirebileceğine inanılıyor. Bu genç kızın kanı, şehirdeki herkese inanılmaz güçler bahşetti. Ancak bu güç o kadar güçlü ve yozlaştırıcıydı ki insanlar bu varlıklara tapmaya ve onlara boyun eğmeye başladı. Çok geçmeden büyük bir panik tüm şehri sarıyor.

Redfall

Bu durumdan kaçmak isteyen insanlar, teknelere binerek adayı terk etmeye çalışıyorlar. Ancak Vampir Tanrısı Black Sun, denizin şeklini bozarak hiç kimsenin Redfall’ı terk etmesine izin vermiyor. Black Sun, bize bizi öldürmeyeceğini çünkü bizim onun için yaşayan bir gıda deposu olduğumuzu ve hiç kimsenin Redfall’ı terk edemeyeceğini söylüyor. Ardından güneş doğduğunda bizi orada terk ederek oyun kontrolünü elimize veriyor. Evet gördüğünüz üzere hikayemiz gerçekten klişe bir başlangıca sahip.

Kafaya bir mermi! Kalbine bir kazık!

Evet, Redfall’ın en keyifli kısmının silah kullanımı olduğunu söylüyorsunuz. Silah kullanımının gerçekten hoş bir şekilde tasarlandığını ve Arkane Austin’in bu konuda başarılı bir iş çıkardığını belirtiyorsunuz. Silahların vuruş hissi gibi küçük detayların da oyunda güzel bir şekilde yansıtıldığını ifade ediyorsunuz. Silah çeşitliliği ise fazla gibi görünse de aslında çok fazla olmadığını belirtiyorsunuz.

Redfall

Oyun içerisindeki düşmanlarımızın silahlarını yerden alamıyoruz, silahları kutulardan, ölmüş vampir tozlarından veya çantalardan buluyoruz. Oyun içerisindeki kullandığımız silahlarımız ise şöyle: Kazık Atar (Favorim, kazık atıyorsun.), Saldırı Tüfekleri, İşaret Fişeği, UV Işını Silahı, Tabanca, Nişancı Tüfeği ve Pompalı Tüfek. Toplamda 7 adet silahımız var, içlerinde çok çeşitlilik barındırmıyorlar ama görsel olarak değişiklikleri olduğunu söyleyebilirim.

Görevler ve açık dünya

Eveeet, geldik Redfall’ın en ama en zayıf olduğu noktalardan birisine, görevler ve açık dünya. Redfall’ın açık dünyası gerçekten çok zayıf, içerik eksikliği ve dünyanın doluluğu gerçekten kötü durumda. Oyun içerisinde sadece haritada işaretlediğiniz yere koşuyorsunuz ve 20 dakika bölge içerisinde ki küçücük bir anahtarı arıyorsunuz, anahtarı bulmak görevi yapmaktan çok ama çok daha zor oluyor genelde.

Redfall

Görevler ise açık dünya kadar eksik, ana üssümüzdeki masada bütün görevlerimizi görüntüleyebiliyoruz. Ardından dışarıya çıkıp görevleri tamamlamak için koşuyoruz. Ana görevler dışındaki diğer görevler ise oldukça sıkıcı ve düz bir yapıya sahip. Görevleri yapmak gerçekten zorlayıcı bir deneyim olabiliyor.

Karakterler ve yetenekleri

Redfall’a başlarken oyun bize 4 karakterden birisini seçmemizi istiyor. Bu dört karakter ise şöyle: Jacob Boyer, Devinder ‘Dev’ Crousley, Remi De La Rosa ve Layla Ellison. Her karakterin kendine özel 3 adet yeteneği bulunuyor, örnek vermem gerekirse Jacob gözcü bir Kuzgun kullanarak hedeflerin yerlerini belirliyor, Pelerin özelliği karakterimizi bir süreliğine görünmez yapıyor ve Kalp Durduran yeteneği ile hayalet bi keskin nişancı tüfeği çıkarıyor.

Redfall

Gelelim bu durumun oynanışı nasıl etkilediği sorusuna. Kısmen değiştirdiğini söyleyebilirim, fakat yapay zeka o kadar kötü ki, hiç yetenek kullanmasanız bile oynanışınızda hiçbir şeyin değişmediğini belirtiyorsunuz. Oyun 4 kişilik tasarlandığı için tek kişi için biraz fazla açık olabilir, düşmanların yapay zekası tek bir kişiyi görünce çıldırıyor. Bu yapay zeka meselesine daha sonra değineceğim

Redfall

Şimdi geldik açtığımız yeteneklerin pasiflerine, pasif yetenekler genellikle yeteneklerimizi daha hızlı kullanmak ve bunun gibi güçlendirmeleri veriyor. Çok ama çok önemli değiller, fakat aynı şekilde önemsiz de değiller.

Redfall’ın en zayıf noktası, YAPAY ZEKA!

Evet, evet, evet. Redfall yapay zeka olarak çok ama çok kötü! Yeterince uzaktan ateş ederseniz düşmanlar sizi asla fark etmiyorlar. Hatta düşmanlar saniyede 300 kez etraflarında dönebiliyorlar, çok başarısız bir yapay zeka olmuş. Yapay zekanın asla sizi görmemesi ve saçma saçma etrafta durması oyundan soğutan detaylardan birisi. Yapay zeka hakkında çok konuşamıyorum çünkü yapay zeka yok.

Grafikler ve uzak çizim mesafesi

Redfall’ın bir diğer zayıf yönlerinden birisi ise oyunun grafikleri, 2023 yılında çıkan bir oyuna göre gerçekten çok zayıf grafikleri olduğunu hiç ama hiç çekinmeden söyleyebilirim. Yakın çizim ve uzak çizim mesafesi nedense çok kötü.

Redfall

Uzak çizim mesafesi hakkında diyebileceğim şey ise uzaktaki nesnelerin titreyerek durması birazcık moral bozabiliyor. Tekrar etmek istemiyorum fakat 2023 yılında çıkmış bir oyun için grafikleri gerçekten başarılı değil. 105 GB’lık bir oyun için kaplama kalitesi çok düşük.

Redfall müzikler ve silah sesleri

Redfall müzikler konusunda gerçekten başarılı bir yapın değil, oynadığım süre boyunca aklımda kalan hiçbir melodi kalmadı. Önceki oyunlarında ki müzik seçimleri bu sefer olmamış. Dishonored’ın müziklerini hala unutmadık. Silah sesleri ise yeterince tatmin edici, kazık atan silahımızın TOK sesi gerçekten harika hissettiriyor.

Redfall

Değerlendirme

Peki, geldik Redfall’ın 699,99 TL (10.05.2023) satış fiyatını hak edip etmediği sorusuna. Aslında bu sorunun cevabı çok basit. Redfall, bu fiyatı hak etmiyor. Peki, GamePass aldım ama Redfall’ı oynamalı mıyım? 105 GB, gerçekten bu oyun için çok fazla bir boyut. Çok fazla hata ve başarısız bir seviye tasarımı olan bu oyunu oynamayı iki kere düşünmeniz lazım.

Redfall
product-image

Redfall

5.5

Olumlu yanları
  • Silah kullanışı
Olumsuz yanları
  • Buglar
  • Kaplama kalitesi
  • Yapay zekanın olmayışı
  • Animasyonlar
Can Çiftci
Oyun Günlüğü İnceleme Editörü - Hayatım boyunca oyun dünyasına büyük ilgi duydum. Oyun dünyasındaki gelişmeleri tutkulu bir şekilde takip etmeye çalışıyorum.
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Login/Sign up