Ön İnceleme

God Of War PC

1

PC’ye gelmeden önce spoilersız God Of War’a bakış! Neden İyi? Ne anlatıyor? Sony’nin Playstation 4 sattıran oyunu God of War’ın PC platformuna geleceği duyuruldu. Bilgisayarlarınızda oynamadan önce spoilersız bir şekilde size God of War 101 vermek istiyoruz. Oyunun artı yönleri, getirdiği yenilikler, atmosferi ve birçok özelliğinden daha bahsedeceğiz.

  • God of War, PC’ye Türkçe alt yazı ve ara yüz desteğiyle geliyor.
  • Steam ve Epic Games Store’da ön siparişe açılan oyun, 329 TL’den satışa sunuldu!
  • God of War grafik ve performans iyileştirmeleri, ultra geniş ekran desteğiyle [21:9] çıkacak.
God Of War

Sony Santa Monica Studios ve Sony Interactive Entertainment tarafından yayınlanan God of War, PC platformuna 14 Ocak 2022’de gelecek. Türkçe alt yazı ve ara yüz desteğiyle gelecek oyunu Steam ve Epic Games Store’dan 329 TL’den satın alabilirsiniz! Grafik ve performans iyileştirmeleri, ultra geniş ekran desteğiyle [21:9] çıkacak oyun, RTX ve DLSS desteğine de sahip olacak.

God Of War

Oyundaki evren nasıl oluştu ve Midgard ne durumda? (Okuma Önerisi)

Önceki oyunların aksine Yunan coğrafyasından kopuyoruz ve İskandinav diyarlarını keşfediyoruz. E o halde biraz İskandinav diyarlarını tanımakta fayda var, bu diyarları anlatırken elbet oyunun ve gerçek mitoloji arasında birtakım farklılıklar olduğunu hatırlatmakta fayda var ama biz tabii daha çok oyun evrenindekinden bahsedeceğiz.

(Okuma Önerisi: Neil Gaiman – İskandinav Mitolojisi: Yazar, çok sade dille ve çok güzel bir şekilde İskandinav mitolojisinin kökenlerini ve hikayelerini anlatıyor bu kitapta kaba taslak bir şekilde, eğer oyundan önce demek istiyorsanız ki ben biraz göreceklerimi bileyim , ha ben bunu biliyorum zaten , bu bu muymuş diye işte bu kitabı okumanızı öneririm.)

Evrenimizde esasında 9 tane diyar var. Bunlar Midgard , Alfheim , Asgard , Vanaheim, Nifheim , Muspelheim, Helheim, Svartalfheim ve Jotunheim.

Dünya Ağacı dediğimiz ağacın dalları olarak görebiliriz bu diyarları ve bu ağaç hiçbir şekilde mekân ve zamana tabi değil, her şeyin ötesinde bir oluşum. Ama her vakit bu dokuz diyar yoktu. İlk önce sadece Nilfheimr yani sadece buzdan oluşan ve de Muspelheim yani ateşin diyarı vardı, bu evrenin kuzeyindeki buz ve güneyindeki ateş bir araya gelince buzlar eridi ve su ortaya çıktı. Su da hayatın başlangıcı oldu ve ilk varlık ortaya çıktı, Ymir diye bildiğimiz ilk buz devi bu çarpışmadan doğdu, kendisi kozmik bir varlıktır. Ymir’in hikayesi çok güzeldir, Ymir’i Odin ve kardeşleri bildiğimiz evreni yaratmak için öldürür, çünkü bu evreni yaratmanın başka bir yolu yoktur. Ymir’in vücudundan kopan parçalar topraklar, dağlar oldu; bildiğimiz alemleri saran deniz de Ymir’in dökülen kanlarından ortaya çıktı.

God Of War

Daha sizi sıkmadan bizim için asıl oyunda önemli yerden yani Midgard’dan bahsedelim. Midgard, az önce bahsettiğim gibi Ymir’in bedeninden kopan yerlerden biri aslında. Tüm diyarların ortası… Bildiğimiz dünya. Genelde ölümlüler burada yaşar ama tabii ki tanrılar kendilerini burada da gösterir. Bu Midgard’da önemli bir yer vardır. Dokuzun Gölü yani Lake of Nine, burası tüm dokuz diyarı birbirine bağlar. Buranın tasviri gözünüzü doyuracaktır.

Her ne kadar ölümlülerin, insanların diyarı desek de pek de birileri kalmamış buralarda, çoğu bir yerlere gitmiş veya ölmüş. Dünya yılanının da buralara gelmesiyle, felaketler de geldi; seller oldu, taşkınlar ve bunu takip eden birçok şey oldu. Valkyrie’ler de bu dünyadan kaybolmasıyla birlikte artık insanlar değil ölümsüz dediğimiz Draugrlar bu diyarda kök söktürmeye başladı. O yüzden oyunda koştururken insandan çok bu Draugr dediğim ölümsüzleri göreceksiniz. Ha tabii ölümlüler, insanlar az az olmasına ama yine de bu diyarda doğa yaşamı devam ediyor. Geyik, sincap , kurtlar ve bunun gibi birçok canlı da yaşıyor. Siz de bu ıssız ve mistik dünyada kendi yolculuğunuzu tamamlamaya çalışıyorsunuz.

God Of War ne gibi yenilikler getirdi?

1. Oyunun hikayesi, evreni ve companion sistemi

Oyun az önce de bahsettiğimiz gibi, bir sil baştan yaparak Yunan Mitolojisi üzerinde dönmeyi bırakıp bir anda İskandinav Mitolojisi’ne geçiş yapıyor. Oyunda ilerlerken İskandinav Mitolojisindeki diyarları görüyorsunuz. Eğer soğuk, karlı coğrafyaları deneyimlemeyi seviyorsanız bu oyun size bundan bol bol veriyor. Artık Kratos’umuz da eskisi gibi pervasız, yıkıp döken ve tek düşüncesi intikam olan bir karakter değil. Çünkü bir oğlu var ve bu oyunda yolculuğa oğlunuzla çıkıyorsunuz, Kratos’un olgunlaşmasını ağır ağır hissedebiliyorsunuz. Oyun tadınızı daha çok bozmamak için daha detay vermek istemeyiz. Az önce bahsettiğimiz gibi bu oyunda artık bir yoldaşımız var, oyunda köşe bucak oğlumuzla geziyoruz, oğlumuz bize yardımcı olabiliyor ve de düşmanlara da ok atabiliyor.

God Of War

Tek oyunculu oyunlarda yanınızda hikâye akarken birisinin olması çok büyük bir zenginliktir, oyunun tıkanmasını önler ve de siz büyük bir dünyada ilerlerken sıkılmazsınız, çünkü bu karakterler sürekli diyalog halinde olurlar ve hikaye de bu sayede ilerletilir. Oyun sektöründe bu metodoloji çok kullanılır, kendi türlerinin başarılı örnekleri sayılabilecek Bioshock:Infinite , Last Of Us ve The Walking Dead gibi oyunlardan bu sisteme aşina olmuş olabilirsiniz.

2. Mekanikler

Oyunun dövüş mekanikleri, belki de oyunda bahsedeceğimiz ilk özelliktir. Çünkü birçok yeni gelen mekanikle dövüşler öyle bir zenginleştirilmiş ki asla sıkılmaya yeriniz olmuyor. Oyuna günümüz Aksiyon-RPG oyunlarından aşina olduğumuz Dodge mekanikleri eklenmiş, bunun üstüne bir de kalkanınız var. Bu kalkan sayesinde düşman saldırılarını savurabiliyor ve de kontra-atak yapma şansınız doğuyor.

God Of War

Bunlar her ne kadar oyunu güzelleştirse de asıl oyunun dövüşünü zenginleştiren baltamız. Öncelikle sırf balta için bile bir oyun kolu kullanmanızı tavsiye ederim, çünkü baltanın vuruş hissiyatını daha daha hissediyorsunuz. Önceki oyunlardan farklı olarak bu sefer zincirle değil bu sözünü ettiğimiz baltayla başlıyoruz. Bu baltanın hikayesini ve nasıl bize ulaştığını oyunu oynarken öğreneceksiniz. Thor’un Mjolnir’i bir yerlere gönderip sonra geri çağırabildiği gibi biz de baltamızı fırlatıp sonra geri çağırabiliyoruz. Baltayı rünle donatabiliyoruz, geliştirebiliyoruz ve de baltayla beraber kullanacağımız birçok yeni animasyon geliyor siz ilerledikçe. Oyunda zıplayamıyorsunuz, bunu da Kratos’un ağırlığını korumak için yaptıklarını anlıyorsunuz ve bizce de doğru alınmış bir karar olmuş.

3. Oyunun kamera açısı

Oyunun kamera açısı, nasıl önemli bir yenilik olabilir ki diye düşünebilirsiniz ama oyunun yapımcıları öyle bir riske girişmişler ki, en ufak hatada yerden yere vurulabilirdi. Oyun boyunca sadece tek bir kamera açısına sahipsiniz. Bu kamera sizi oyun boyu takip ediyor, ara sahnelerde de oyun içinde de bu kameradan görmeye devam ediyorsunuz. Burada yapımcılar oyuncuların atmosfere, oyuna daha çok bağlanmaları için yapmış olacaklar ki bunu da başarmışlar. Sahne sahne olduğunda ve de değişik kameralar girdiğinde bir kurgunun içerisinde olduğunuzu anlarsınız ama burada gerçekten size Kratos olduğunuzu bu tek çekimle birlikte hissettirip tek solukta ilerlemenizi istemişler.

God Of War

God Of War’ı bilgisayarda oynamalı mıyım, almalı mıyım?

Eğer 300 TL üstü bu ücreti karşılayabiliyorsanız ve ne oyunlar bu fiyatlara çıkıyor zaten diye düşünüyorsanız oyunu almalısınız, çünkü oyun paranızın hakkını sonuna kadar verecektir. Ama Playstation tarafında 60-70 TL bandına inebiliyor God Of War’un fiyatı, o yüzden genel kesime indirim beklemesini tavsiye ediyoruz.

Sizlerin oyun hakkında yorumlarınızı bekliyoruz. Oyuna ilişkin tüm detaylar için takipte kalın!

product-image

God of War

9

PC'ye gelmeden önce spoilersız God Of War’a bakış! Neden İyi? Ne anlatıyor? Sony’nin Playstation 4 sattıran oyunu God of War hakkında bilmeniz gerekenler!

Olumlu Yanları
  • Oyunun grafikleri çıktığı sene için de, günümüz için de harika . Oyun size görsel bir şölen sunuyor, oyunda ilerledikçe de daha çok hayran kalıyorsunuz görsellere.
  • Dövüş mekanikleri öyle bir zenginleştirilmiş ki hiç sıkılmayacaksınız, aynı hareketleri yapıyorum sürekli demeyeceksiniz.
  • Oyunun kamerası gerçekten çok başarılı, sinematik hazzı sonuna kadar vermeyi başarmışlar.
  • Sony Joel ve Ellie’de başardığı gibi bu oyunda da companion(yoldaş) işini koparmış, oyunda ilerlerken Kratos ve Atreus’un diyalogları eğlendiriyor. Asla uzun yolculuklarda sıkılmıyorsunuz.
  • Tam anlamıyla açık bir dünya diyemeyiz ama oyunda keşfedilmeye açık birçok şey var ve bunları bulmanıza değiyor.
  • Düşmanların ve diyarların birçoğu gerçekten başarılı bir şekilde tasvir edilmiş.
Olumsuz Yanları
  • Oyunda her oyunda olabildiği gibi bazı küçük buglar olabiliyor ama siz bunlarla karşılaşmayabilirsiniz. (Genelde Atreus ile yaşanıyor bu buglar.)
  • Bazı yaratık türlerine uğraşmamışlar diyebiliriz, bir troll ile karşılaşıyorsunuz ve aynı şekilde ismi ve biraz da tipi değişmiş şekilde karşınıza çıkıyor. Bu da çok rahatsız olabileceğiniz bir düzeyde değil, çünkü oyunun düşman çeşitliliği gayet yerinde.
  • Sonuç olarak… Bu oyun mekaniklerinin sıkmamasıyla, grafiklerinin ve görsellerinin güzelliğiyle , oyundaki yan karakterlerin gerçekten zengin ve tatlı olmasıyla sizi alıp uzun bir yolculuğa çıkarıyor. Eksik yanlarının da gerçekten bir eksik olduklarını söyleyemeyeceğiz ne yazık ki.
Tahir Dinçer
Oyun Günlüğü Yazarı
    Mart 2024
    P S Ç P C C P
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    Login/Sign up