Age of Empires serisi benim için özel bir yerde. İlk kez 1998 yılında bir okul çıkışında arkadaşımın babasının ofisinde gördüğüm oyuna hayran kalmıştım. 2001’de ilk bilgisayar evimize geldiğinde Cossacks: Back to War’a bağlandım. Fantastik ve mitolojik karakterlerle hiç aram yoktur ancak strateji oyunlarına ilgimden dolayı 2002 yapımı Age of Mythology’nin tekrar yapımına yıllar sonra göz atmak istedim. Mythology, 2000’lerin başında sık oynadığım bir oyun olmasa da temel mekanikleri ilgimi çekmişti. Başta çok uzatmayı sevmem ama kısaca Xbox Game Studios, klasik bir macerayı eline almış ve iyi bir iş çıkarmış diyebilirim. Gelin şimdi efsanenin nasıl döndüğüne bakalım.
- Age of Mythology: Retold, PC platformunda incelendi.
World’s Edge, Forgotten Empires, Tantalus Media, CaptureAge, Virtuos Games tarafından geliştirilen ve Xbox Game Studios tarafından da yayımlanan tüm zamanların en iyi gerçek zamanlı strateji oyunlarından biri olan 2002 yapımı Age of Mythology’nin yeniden anlatımı Age of Mythology: Retold, 4 Eylül 2024’te PC ve Xbox’a geliyor. Premium Edition sahipleri ise erken erişim hakkına sahip oldukları için bugünden (27 Ağustos 2024) itibaren oynamaya başlayabilecek.
Strateji oyuncularının hele de Age of Mythology hayranlarının büyük ilgisini çekecek oyun, Age of Empires 4 gibi serinin devam oyunu gibi olmasa da yenilenen bir versiyonu olarak oldukça başarılı.
Bu yeni oyunda grafiklerin yanında animasyon ve ses unsurları, mekanik yenilikler bizleri karşılıyor. Gelin şimdi detaylara göz atalım.
Neden Retold?
Neden Age of Mythology 2 değil de Age of Mythology Retold geldi? Aklımdaki soruyu sizinle paylaşarak cevaplamaya çalışayım. Dijital oyunlarda serilerin devam oyunları kadar yeniden yapım oyunlar da oldukça dikkat çekiyor. Bu Microsoft’un pazarlama stratejisinin bir parçası olabilir. Belki de serinin devam oyunu Age of Mythology 2 için bir ön hazırlık olarak da görülebilir. Tabii bunların hiçbiri resmi bilgi değil. Bir başka yönden de şöyle düşünebiliriz. Bu klasik yapımların güçlü marka değerleri var. Bunları sürdürülebilir şekilde yeniden tasarlamak, yeni nesil sistemlerle parlatarak bir süre daha oyuncuyu çemberde tutmak amaçlanmış olabilir. Turnuvalar, etkinlikler ve yeni genişleme paketleri de bu yeni nesil pazarlamanın bir parçası olarak karşımıza çıkıyor.
Age of Mythology Retold’un başarılı olacağını tüm kalbimle hissettim desem yalan olmaz.
Age of Mythology: Retold ile gelen yenilikler!
Tüm orijinal Patheon’lar (Yunan, Mısır, İskandinav ve Atlantik medeniyetleri) 4K grafiklerle yeniden tasarlandı. Tanrıların güçleri orijinal oyunda tek seferlik yetenekler olmak yerine birden çok kez yeniden kullanılabilir durumda. Güçlü şimşek fırtınaları veya dünyayı sarsan depremler çağırıyorsunuz, bu yenilenen mitolojik eğlence artık sonsuz özellik olarak oyunda yer alıyor.
Köylü Öncelik Sistemi ile kaynak toplama zahmetsizce gerçekleşebiliyor. Klasik oynanışın yanında ilginç bir deneyim sunuyor. En büyük yeniliklerden biri de Wonder Age (Tanrı Çağı). Bu yepyeni bir çağ. (Titanlar denizde yürüyebiliyor… ) Oyun sonuna odaklanan bu gelişme ile hem binalar hem de üniteler ve elbette tanrı güçleri daha ucuz hale geliyor. Oyun sonunda sürprizlere hazır olun!
Köylü önceliği sistemi ile yeni oyunculara büyük bir kolaylık geliyor. Yapacağınız hazır ayarlarla köylülerin yönetimi yapay zeka tarafından gerçekleşiyor. Yine bina yerleştirme ve tarla oluşturma gibi seçeneklerle de bu yönetimi zenginleştirebilirsiniz. Elbette bu tecrübeli oyuncular tarafından kullanılacak bir mekanik değil.
Ve son olarak eğer eski bir Mythology oyuncusuysanız arayüzdeki değişimler dikkatinizi çekecektir.
Oyun içindeki dengeleme, yeni görevler, hikayeler, medeniyetler ve tanrılar, canavarlar ve insanlar birbirinden özel ve ayrı özelliklere sahip olarak karşımıza çıkıyor.
Age of Mythology: Retold mekanikleri
Gerçek zamanlı strateji oyunlarındaki temel mekaniklerin yer aldığı oyunda her medeniyet, ünite, canavar ve tanrının ayrı bir özelliği var. Oyunda lansmanla birlikte dört medeniyet yer alıyor. Bunlar içinde ise 13 farklı tanrı mevcut. İskandinavlar oynamayı en çok sevdiğim medeniyet oldu. İnsanların yanında altın madenciliğinde cüceler yer alıyor. Ve kaynak toplamada yanlarındaki öküz arabaları ile oldukça pratikler. Binaları ise her işçinin bir miktar altın karşılığında da dönüşebileceği Berserk piyadeleri yapıyor.
Oyundaki kaynaklar; yiyecek, odun, altın ve son olarak iyilik puanı mitolojik güç olarak karşımıza çıkıyor. İyilikle mitolojik tanrılar ve özel üniteler çıkarabiliyoruz. Özel güçlerde bu kaynakla gerçekleşiyor. Belli bir alanı buzla kaplayıp rakibinizi dondurabilirsiniz.
Oyun türü (Standart, Ölüm Karşılaşması, Yıldırım ve Özel Senaryo) ve zafer şartları da yenilenen oyunda bizi karşılıyor. Oldukça eğlenceli seçenekler mevcut. Zafer şartlarında, klasik Fetih seçeneğinin dışında Tepenin Kralı ( Harita merkezini bir süre kontrol etme) Kral Katili (Tüm düşman kral naiplerini öldürme amaçlanıyor.) ve Ani Ölüm (Başlangıç kale olarak başlıyor. Orayı korumak hedefleniyor.)
Tapınaklardan çıkan özel birimlerde savaşlar kilit rol oynuyor.
Oyunda tek oyunculu çarpışmaların yanında resmi üç seferin olduğu mitolojik kampanyalar/hikayeler yer alıyor. Toplamda 50 görevin olduğu bu seferler açıklanan yeni genişleme paketleriyle de büyüyecek. Premium sürümle birlikte iki genişleme paketi gelecek. Birinin Çin mitolojisi olduğunu söyleyeyim. Diğeri açıklanmadı. Çok oyunculu modda da gerçek zamanlı olarak diğer oyuncularla mücadele edecek ve liderlik tablosunda yer alacaksınız.
Klasik strateji deneyimini sonuna kadar yaşayacağınız oyunda her medeniyetin ayrı özellikleri olduğunu söylemiştim bunları deneyimleyerek uzmanlaşabilirsiniz.
Grafik, animasyon ve ses tasarımı
Medeniyetlerdeki yapılar, insanlar, askerler, köleler, canavarlar ve tanrıların her biri ayrı bir görünüme ve animasyona sahip. Age of Mythology: Retold Her birimde ve özel güçte çeşitli efekt ve ses tasarımı oyuncuları bekliyor.
Oyundaki savaş tam bir güç cümbüşüne dönüşebiliyor. Fantastik öğelerden hoşlanmayan ben bile rekabetin kızıştığında araya giren tanrıların yaptıkları karşısında hayran kaldım.
Yeni nesil grafikler bu klasik yapımı oldukça hoş bir seviyeye çıkardığını söylemeliyim.
Değerlendirme
Age of Mythology: Retold strateji oyuncularının mutlaka denemesi gereken bir oyun olmuş. Türkçe dil desteği ve Game Pass’e lansman günü gelmesiyle de Türk oyuncuların gönlünü çalacak! Game Pass’e gelecek olması oyuncu sayısında önemli bir artış sağlayacak bu da çok oyunculu oyun deneyiminin zenginleştirecektir.
Türkçe dil desteğinin yanında bir de gelecek paketlerde Türk mitolojisine göz kırparlarsa çok iyi olacaktır. İlk genişleme paketi ile gelecek Çin mitolojisini de büyük merakla bekliyorum. Bakalım önümüzdeki dönemde neler göreceğiz!
Eğer fantastik unsurlarla bezenmiş bir strateji oyunu arıyorsanız veya bir Age of Mythology hayranıysanız Age of Mythology: Retold sizin için bir sonraki gelene kadar vazgeçilmez oyununuz olacak.
Oyun incelemeleri için temel kriterlerimizi merak ediyorsanız,
İnceleme ve etik politikamıza göz atabilirsiniz.