0

Korsan simülasyonu denildiğinde 2000’lerde akla ilk gelen oyun tabii ki Sid Meier’s Pirates! olarak karşımıza çıkıyordu. Sid Meier’s Pirates!, zamanının çok ötesinde bir oyun olarak oyunculara gerçek korsan deneyimini yaşattı: Korsan olarak mürettebatınızı yönetmek, engin denizlerde düşmanlarla çarpışmak, kılıç düellosu yapmak ve prensesleri dansla tavlamak gibi yapılacak tonla eğlenceli aktivite vardı.

Nostalji Günlüğü’nün bu bölümünde sizlerle Sid Meier’s Pirates! oyununa yakından bakıp güzel mi güzel bir korsan oyununu yad edeceğiz.

Sid Meier's Pirates! Ekran Görüntüsü, Oyun Günlüğü 3
Sid Meier’s Pirates!

Zamanın strateji oyunları kralı Sid Meier, günümüzdeki etkisini özellikle Civilization serisiyle devam ettiriyor.

Çok daha öncesindeki Sid Meier’s Pirates!

Sid Meier’s Pirates!, aslında ilk olarak 1987 yılında karşımıza çıkıyor. O zamanlar Commodore 64 ve Apple II konsollarına gelen oyun, 1991 yılına gelindiğinde NES platformunda da çıkış yapmıştı.

Daha sonradan adını Civilization, Ace Patrol, Railroad Tycoon serilerinden çokça duyacağımız Sid Meier, 1982 yılından itibaren yaptığı simülasyon oyunlarından tanınıyordu. Bu yüzdendir ki bu korsan simülasyon oyununun adı, MicroProse tarafından “Sid Meier’s Pirates!” olarak kuruldu ve Sid Meier hayranlarının dikkatinin çekilmesi hedeflendi.

Gerçek korsan simülasyonu böyle olur!

Karayipler’de geçen Sid Meier’s Pirates!, oynanacak tonla mini oyunla dolu. Karayipler’de gemiyle gezerken diğer gemilerle önce sıra tabanlı gemi savaşı sonra da kılıç düellosu yapılabiliyor. Bunun dışında büyük korsanların peşine düşerek hazinelerini bulmak, şehirleri gezerek bilgi toplamak ve ticaret yapmak, valilerin kızlarıyla ilişkiyi geliştirmek için onlarla dans etmek mümkün. Ayrıca durumunuzu takip ederek gerekliyse diğer gemileri batırarak geminize ekstra çalışanlar ve kaynak alabiliyorsunuz.

Korsanlık işi Sid Meier’s Pirates! ile sadece denizde bitmiyor. Sıra tabanlı bloklar şeklinde mürettebatınızı yönetebileceğiniz kara savaşları da yapabiliyorsunuz. Baya baya korsanlarınıza karşı askerlerle mücadele ettiğiniz bu savaşlarda kazandığınızda şehir ele geçirebiliyorsunuz.

Ayrıca bazı bölümlerde şehre sızmanız gerekiyor. Kuş bakışı haritada askerlere yakalanmadan geçmeye çalıştığınız bu bölümlerde gideceğiniz yeri bulmak biraz zaman alabiliyor. Bunun yanı sıra geminizle bir şehri ele geçirmeniz de mümkün. Bunun için şehrin surlarını toplarınızla yok etmeniz gerekiyor.

Tüm bu unsurlar ele alındığında Sid Meier’s Pirates! ile Karayipler’de hem askeri hem de politik gücünüzle sözünüzü geçirmek inanılmaz eğlenceli. Özellikle de oyuna sıfırdan başladığınızı hatırlayıp ne kadar ilerlediğinizi görünce.

Sid Meier's Pirates! Ekran Görüntüsü, Oyun Günlüğü 2
Sid Meier’s Pirates!

Sid Meier’s Pirates! Ne kadar sevilmişti?

Toplamda 1.5 milyon satış rakamını aşacak kadar sevilen bir oyun Sid Meier’s Pirates!. PC’deki çıkışında Metacritic’ten 88 almayı başarmış bir korsan oyunu kendisi.

Oyun, eleştirmenler tarafından yapılacakların çok olması, karakterin kendi oyun tarzını seçebilmesi ve sanat tasarımı bakımından övüldü. Ancak oyunun bir süre sonra tekrara düşmesi unsuru eleştirildi. Her ne olursa olsun Sid Meier’s Pirates! çok sevilen bir oyun oldu ve birçok konsolda da çıkışını gerçekleştirdi. Şu anda Steam üzerinden hala satışa açık.

Ve diğer korsan oyunları…

Ubisoft’un erteleye erteleye bitiremediği korsan oyunu Skull and Bones, bildiğiniz üzere geçtiğimiz Şubat ayında çıkışını gerçekleştirdi. Bir korsan simülasyonu olmasa bile eğlenceli bir korsan oyunu olması beklenmişti, ancak olamadı.

Bunun dışında yine Ubisoft imzalı Assassin’s Creed 4: Black Flag, tam olarak bir korsan simülasyonu olmasa da korsanlık ögeleriyle oyuncuları eğlendirmeyi başarmıştı. Öyle ki, Skull and Bones yayımlandıktan sonra Black Flag oyuncuları %200 artmıştı ve Ubisoft’un Black Flag Remake haberi de üstüne tuzu biberi olmuştu.

Geçenlerde aklıma efsanevi ve eğlenceli korsan oyunları geldi ve sizlere Sid Meier’s Pirates!’ı bu yüzden tanıtmak istedim. Umuyorum ki ileride Sid Meier’s Pirates! kadar eğlenceli bir korsan simülasyon oyunuyla tekrardan karşılaşırız.

Nostalji Günlüğü’nün bu bölümünde sizlere Sid Meier’s Pirates! oyununu tanıttığım için mutluluk duyuyor, bir sonraki aya kadar günlüğü kapatıyorum. Herkese iyi oyunlar!


Tuana Seda Hürmen
Oyun Günlüğü Yazarı